lauantai 5. tammikuuta 2013

Betonilaatan kuivuminen on ikuisuus projekti!

Tänään tasoitustöiden jälkeisen siivousurakan päätteeksi testailimme hieman betonilaatan kosteuslukemia. Mittariksi lainattiin naapurissa asuvalta urakoitsijalta Gann:in Hydrotester. Pitäsi vissiin olla aika yleinen ja aika hyvä tuohon käyttöön.

Tulos oli jokseenkin odotettava, mutta aina yhtä tyly .... märkää on!  Saadut mittausarvot liikkuivat noin 100 tietämillä ja kun tavoite kosteudet kun liikkuvat noilla Vetonitin tuotteilla siellä alle 90 lukemissa ja saisi se vissiin muillakin pintamateriaaleilla olla lähempänä 80. Toisin sanoen lattioita ei päästä pinnoittamaan vielä toviin.

Sitä ei varmasti alkukesästä(31.5.2012) olisi oikein uskonut, jos joku olisi silloin valun aikana sanonut, että nuo teidän laatat ei ole vielä jouluna kuivat. No tuo on kuitenkin totuus.

Märkä kesä teki tietenkin omat kepposensa, niin kuin kaikille tämän kesän rakentajille. Vaikka meilläkin tuo alakerran laatta valettiin toukokuun viimeinen päivä, niin sen kuivaminen alkoi kunnolla vasta, kun saimme lämmöt päälle eli elokuussa. Tuolloinkaan emme saaneet lattiaan vielä kunnollista lämpötilaa eli yli 20 asteen betoninlämpötilaa, mikä vaaditaan laatan kuivamiseen. Kunnolla kuivaminen alkoi siis vasta kun saimme ikkunat eli viikolla 38.

Kuivaminen on hidasta ja yllättää tietämättömän. Tuolloin viikolla 38 lainasin tuota naapurin mittaria ja tuolloin saimme tulokseksi lukemia, jotka olivat noin 130. Tuon jälkeen olemme pitäneet laatan pinta-lämpötilan noin 22 asteessa ja paluuveden lämpötilan 25-27 asteessa. Näin ollen lämpötila laatan sisässä on jotain tältä väliltä, joka pitäisi olla tarpeeksi aikaansaamaan laatan kuivamisen eli höyrypaineen nousun. Lisäksi meillä on koko ajan pyörinyt IKH:n isoin rakennuskuivain. Kuivain on poistanut vettä noin 20 litraa per päivä.(aluksi enemmän, nyt vähemmän) eli yhteensä noin 9000 litraa. Talossa sisällä oleva suhteellinen kosteus RH% oli aluksi(38 vko) noin 80% ja nyt se on saatu laskemaan noin 50% tasolle. Nyt kosteusmittarin lukemat ovat mainitsemaani 100 luokkaa. Vielä on siis matkaa alle 90 lukemiin. Hassuinta tuossa on se, että suurin osa vedestä on tullut betonilaatoista, koska seinärakenteiden muurauksen aikana ei satanut vettä eli ne eivät siis kastuneet.

Vanhoilta miehiltä olen kuullut betonin kuivamisesta joskus noita 1 cm per viikko lukemia. No tänä kesänä en usko, että tämä on toteunut missään rakennustyömaalla ... paitsi jos ikkunasta on näkynyt kameleita;)

No kuivaahan se meidänkin laatta joskus. Olen kuullut, että betonilaatta saavuttaa lopullisen kuivuusasteen vasta 20 vuoden päästä, joten mitäpä nämä muutamat kuukaudet siinä tuntuu;) Loppujen lopuksi kuitenkin on tärkeää, että lopputulos on hyvä, sillä ei se Harjakaisen  Home sweet Home oikein kiinnosta;)

PS. Mikäli jotakin kiinnostaa tuollaiset betonin kuivamiseen liittyvät käppyrät, niin käykää tuolla Redi-Talojen sivuilla.




13 kommenttia:

  1. Huhhuh! Alkaa pelottaa, että koska ihmeessä me voidaan alkaa lattiapintoja tekemään, kun valut oli vasta loka-marraskuussa. Tosin me saatiin ikkunat ja aluskate heti sen jälkeen, joten etenkään alakerta ei ole sateesta kastunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kuivaminen lähtee hyvin käyntiin! Mutta todellakin, aikaa se ottaa. :)

      Poista
  2. Meille sanottiin ihan heti, että tuo vanha sääntö 1 cm/vko on ihan liian optimistinen. Eli ainakin 4 kk sanoivat noin 10 cm valun kuivumiseen menevän. Hiukan yli ainakin meillä meni. Tuo vaihe on se missä ei kuitenkaan kannata tinkiä. Muutenkin tuo talon kosteus pintamateriaalien asennusvaiheessa (mm. parketti ja laminatti) on oleellista, koska meillä asennukset oli kesällä, siis lämmityskauden ulkopuolella ja siksi meillä on yläkerran ison aulan lattian kanssa nyt ns. "kutistumisongelma" eli talvella alkaa rakoja ilmestyä listojen alta. Kesällä ne taas häviävät. No isoja ne raot ei ole, mutta omaan silmään ottaa :). Tsemppiä ja kärsivällisyyttä, se palkitaan myöhemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainaki tuo 4kk menee yläkerrassa ja alakerrassa vielä paljon kauemmin. Mitään isoja aikataulutuksia ei ole matkanvarrella tehty, eikä odottaminen tällä hetkellä niin haittaa. Tekemistä kun riittää vielä.
      Kiitos tsempeistä! Toivotaan toki ettei kuivumista jouduta lopuksi työt seisoen odottamaan, mutta pieni hintahan se on siitä että saa terveen ja hyvän kodin!

      Poista
  3. Voi hemmetti, pitääkin alkaa tutkimaan tuota NP-betonia kun meillä ei todellakaan ole aikaa odotella puolta vuotta lattian kuivumista ja parin viikon sisään pitäisi lattiat valaa... Teillä on muuten sujunut projekti tosi hienosti ja nopeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihan mukavaa tahtia on mennyt. Toivottavasti loppuun saakka! Tsemppiä omaan projektiinne!

      Poista
    2. Catherine, tekut nettipimennosta muuton myötä, Elisan toimitusajat 6vk, mutta tällä tai ensi viikolla saataneen toimiva netti. Pitkästä aikaa tulin blogeja kurkkimaan kun palasin lomilta ;). Hienosti teillä hommat edenneet vaikkakin tuo kuivuminen nyt vähän ottaa aikaa, toivottavasti ei kuitenkaan enää kauaa! Tsempit loppumetreille ja raksaintoa uuteen vuoteen! :)


      Anonyymille, juu, suosittelen np-betonia, jos haluaa ottaa varmemman päälle. Mutta senkään kanssa pelkät ikkunat ja katto eivät ole autuus, vaan se, että lämmöt saadaan päälle ja tehokas kuivatus käyntiin, jotta koskeus ei jää sisäilmaan seisomaan. Meillä oli kaksi kondensoivaa kuivainta sekä ilmaistoinnin kautta ulkoilmaan poistava raksakuivain sekä kaksi isoa lämppäriä päällä kunnes lattialämmöt saatiin kytkettyä ja takkaa poltettiin myös. Ja valun paksuus 8cm.

      Poista
    3. Kiitos, meinasikin tuossa joulun jälkeen into olla tiukassa sairasteluiden takia, mutta nyt uusi vuosi alkoi uudella innolla. Valmista kohti kuitenkin mennään koko ajan! :)
      Ootte mukavasti saanut keskittyä uuteen kotiin ja muuton jälkeiseen järjestelyyn, kun ei ole nettiinkään päässyt surffailemaan. ;) Hyvää uuden vuoden alkua ja onnea uuteen kotiin! :)

      Poista
  4. Tai vaihtoehtoisesti kipsivalu? Se kuivuu ihan muutamassa päivässä ja sopii niin kivi- kuin puutaloonkin. Hintaa on hiukan enemmän kuin betonilla, mutta jos laskee esim. vuokrakämpän vuokran (joka jää aiemmin pois), niin helposti hinta alkaa olla kannattava. Meillä tuli kipsivalu yläkertaan. Meillä ei sitä valittu ajan vaan helppouden (ei kipsisoiroja jne) ja takuuvarman suoruuden takia. Eikä vaadi raudoituksia yms.

    VastaaPoista
  5. Meille valettiin alakerran betonilaatta "pikabetonista" ja silti meni aika tiukille sen kuivumisen kanssa. Olipa onni, että mieheni keksi sitä tilata, kun tämä kesä nyt oli mitä oli. Yläkertaan meillä tuli kipsilattia mutta ei sekään nyt ihan hetkessä kuivunut, vaikka toki paljon betonia nopeammin.

    VastaaPoista
  6. On kyllä hyvä, että olette tarkkana tuon valun kuivumisen kanssa! Sen verran tiedän, että mittauksia ja mittareita on useita erilaisia ja voivat näyttää hyvin erilaisia lukemia! Jaksamista odotteluun!

    Ja blogistani muuten löytyy sinulle haaste. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin varmasti on, meilläkin on tullut eri tuloksia eri mittareilla.
      Hyvä on olla itsekin perillä asiasta, mutta ei tuo vastaava ennenaikojaan anna lattioihin koskeakaan. Tässä asiassa ei tosin edes haluta hoppuilla.

      Kiitos haasteesta! Minulle ensimmäinen. :)

      Poista